Parfumuri
Cum alegi parfumul potrivit?
Indiferent daca vorbim despre parfumuri femei sau parfumuri barbati, alegerea aromei potrivite pentru pielea si personalitatea ta este un proces important in definirea stilului personal. Notele sunt cele mai important aspect de care trebuie sa tii cont, deoarece, in functie de acestea, parfumurile isi schimba comportamentul dupa contactul cu pielea si se elibereaza treptat, astfel:
- Primele note pe care le simti dupa pulverizare sunt cele de varf. Acestea persista pe piele intre 15 minute si doua ore. De cele mai multe ori, notele de varf sunt discrete si variaza intr-o paleta de arome de la citric, fructat, floral sau pudrat.
- Ulterior, incep sa se elibereze notele de mijloc, care persista intre 3 si 5 ore pe piele si variaza de la arome intense de fructe, ierboase sau florale.
- Notele de baza persista pana la 10 ore pe piele si sunt cele mai intense. Vanilia, santalul sau moscul sunt arome comune pentru aceste note.
Pentru a alege parfumul potrivit, e important sa tii cont de propriile preferinte, dar si de comportamentul parfumului pe pielea ta, care, in functie de pH, dar si de stilul de viata (alimentatie, activitate fizica sau obiceiuri care altereaza mirosul, precum fumatul). Iata cum alegi parfumul potrivit in 3 pasi simpli:
- Alege-ti aromele preferate pentru parfumuri femei, unisex sau de barbati. Testeaza parfumuri florale, citrice, dar si lemnoase, pentru a-ti da seama care sunt cele care te atrag cel mai mult. Apa de parfum La Vie Est Belle, de exemplu, este o aroma destinata persoanelor libere si rebele, iar notele sale de trandafir negru, vanilie, fum, tamaie, papirus, litchii si praline emana acest sentiment prin fiecare pulverizare.
- In al doilea rand, e important sa tii cont de concentratia parfumului si de persistenta acestuia, cele doua fiind in stransa legatura. Cea mai slaba concentratie de parfum - 5% - o are apa de colonie, urmata de apa de toaleta - 8%, apa de parfum - 18% si parfum - 30%. De aceea, un parfum Idole va persista intotdeauna mai bine pe piele decat apa de toaleta din aceeasi gama.
- Nu in ultimul rand, e important sa testezi parfumurile care iti plac pe propria piele. Chimia acesteia va dicta o noua directie felului in care se emana mirosurile preferate.
Cum se testeaza un parfum?
Pentru a testa corect un parfum, trebuie sa incepi prin pulverizarea acestuia pe un esantion special de hartie absorbanta. Al doilea pas este sa testezi parfumul direct pe piele, intr-o zona intens vascularizata, cum ar fi incheietura interioara a maini. Pulverizeaza-l de la distanta si asteapta 30 de minute pentru a observa cum incep sa se elibereze, treptat, notele de inima; miroasel in toate cele trei stadii ale eliberarii si iti vei da seama daca este, cu adevarat, un parfum care ti se potriveste si te face sa te simti bine.
Ce tipuri de parfum exista dupa nota dominanta?
Parfumurile traditionale, aparute la inceputul secolului al XX-lea, se imparteau in cateva categorii, in functie de note:
- Florale individuale (sau soliflore), avand nota dominanta de provenienta de la o singura specie de flori;
- Buchete florale - al caror miros era dat de o combinatie de mai multe tipuri de flori;
- Orientale sau cu ambra - mirosuri dulci, salbatice, animalice;
- Parfumuri lemnoase - din lemn de santal, cedru sau vetiver;
- Parfumuri cu miros de piele, al caror miros era combinat cu ingrediente precum mierea, tutunul sau lemnul;
- Cyphre - care combinau bergamota cu licheni și labdanum;
- Parfumuri Fougere (sau de feriga), care imbina mirosurile ierboase cu cele lemnoase si au la baza lavanda, licheni sau cumarina.
Parfumurile moderne, aparute dupa 1945, sunt impartite in alte categorii:
- Florale luminoase - o combinatie intre cele doua grupuri florale cunoscute anterior, buchet si soliflore;
- Parfumuri verzi sau ierboase - un subgrup al grupului Cyphre, cu accente de iarba proaspat tunsa, frunze zdrobite si castraveti;
- Parfumuri acvatice, oceanice sau ozonice - aparute in 1980, acestea combina mirosuri sintetice marine;
- Parfumuri citrice - asa cum sugereaza si denumirea, acestea combina arome citrice de lamaie, portocala, mandarina sau grepfrut;
- Parfumuri fructate - piersicile, coacazele, mango sau fructul pasiunii sunt doar cateva dintre fructele care stau la baza acestor arome;
- Parfumuri gurmande - aromele folosite in deserturi, asa cum sunt vanilia, tonka sau cumarina fac aceste parfumuri delicioase.
Care sunt tipurile de parfum dupa destinatie?
Parfumurile trebuie alese si purtate si in functie de momentul zilei, de ocazie, de vestimentatia pe care o porti. Parfumurile de zi sunt, de regula, mai discrete decat cele de seara si se mentin in zona delicata a florilor, fructelor si a mirosurilor ierboase sau marine. Parfumurile de seara sunt mai intense si imbina arome gurmande cu piele, fum si flori.
Cum se pastreaza un parfum?
In primul rand, daca ai un parfum nou, nu il deschide pana in momentul in care vei vrea sa il folosesti. Depoziteaza sticlutele de parfum in locuri uscate, intunecoase si racoroase, pentru a le pastra calitatile. Dulapul este, de exemplu, un loc mult mai potrivit pentru pastrarea parfumurilor decat sala de baie, unde aburii si caldura excesiva pot altera mirosul si chiar persistenta parfumului. Pastreaza parfumurile in cutiile originale, pentru a le feri de razele soarelui si alege rafturile de jos pentru a le depozita. Evita sa agiti flaconul si nu muta continutul in sticlute decorative, chiar daca acestea pot arata mai elegant decat originalul. Pentru calatorii, alege sa pui in bagaj flacoane de parfum de cantitate mai mica. Mentine o temperatura constanta in locul in care iti pastrezi parfumurile si verifica-le, din cand in cand, pentru a observa daca acestea s-au decolorat sau inchis la culoare.
Care sunt etapele folosirii unui parfum?
In primul rand, asigura-te ca pielea este curata atunci cand folosesti un parfum si aplica aroma in punctele de puls precum gatul si incheieturile mainilor si ale picioarelor. Pentru o aroma mai intensa, poti folosi seturi cadou de parfumuri, care includ si gel de dus sau lotiune de corp, pentru o aroma mai intensa si mai stabila. Dupa aplicarea parfumului in punctele de puls, evita atingerea sau frecarea acestora. Pentru o persistenta mai indelungata, pulverizeaza parfumul si in zone mai reci ale corpului, precum genunchii sau lobul urechii, dar si la baza liniei parului, pe ceafa sau tample. Pentru par, foloseste o formula speciala, care sa nu il usuce si sa nu ii dauneze. In cazul in care folosesti un parfum cu concentratie scazuta, cum ar fi apa de colonie, poarta mereu in poseta o mostra de parfum, pentru a-ti reimprospata mirosul.